ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΩΤΟ
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Αρχίζεις τώρα, ίσως για πρώτη φορά τη μελέτη του Βιβλίου των Βιβλίων, που θα αποδειχθεί η πιο ωφέλιμη ενέργεια της ζωής σου. Το να μελετά κανείς την Αγία Γραφή είναι απολύτως αναγκαίο, γιατί «χωρίς τη μελέτη των θείων Γραφών είναι αδύνατον να σωθεί κάποιος».
Αυτό λοιπόν το καταπληκτικό βιβλίο ονομάζεται: Βίβλος ή Αγία Γραφή ή Τα Ιερά Γράμματα ή Γραφές ή Λόγος του Θεού.
Αν και είναι ένας μόνο τόμος, εν τούτοις στην ουσία είναι μια ολόκληρη βιβλιοθήκη, γιατί αποτελείται από 66 βιβλία, και χωρίζεται σε δύο μέρη: την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη ή αλλιώς το Ευαγγέλιο.
Η Αγία Γραφή είναι το θείο πανεπιστήμιο. Εκεί μέσα ο Θεός αποκαλύπτει τον Εαυτό Του και τα σχέδιά Του για τον άνθρωπο. Εκεί φαίνεται το δράμα της πτώσεως του ανθρώπου αλλά και το θαύμα της λύτρωσής του με τη θυσία του Χριστού.
Η Αγία Γραφή είναι ο λαμπρός ήλιος της θείας αποκάλυψης που φωτίζει εκείνον που ανοίγει τα μάτια στο φως της. Είναι το τηλεσκόπιο του Θεού με το οποίο ψάχνει ο άνθρωπος μέσα στο πνευματικό σύμπαν και ανακαλύπτει τον αληθινό Θεό. Είναι ο μοναδικός καθρέπτης που φανερώνει τα πάντα έτσι όπως είναι και όχι όπως εμείς θα θέλαμε να είναι. Είναι γλυκός σαν το μέλι, αλλά και δίκοπος σαν το μαχαίρι και διερευνά τα βάθη του κάθε ανθρώπου. Είναι ζωογονητικός σαν τη δροσιά της αυγής αλλά και σαν τη φωτιά κατακαίει την αμαρτία και αγνίζει την καρδιά. Είναι το γάλα για τα πνευματικά βρέφη αλλά και η στερεά τροφή για τους ώριμους πιστούς. Είναι το φως που οδηγεί σε ολόκληρη την αλήθεια.
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΝΔΡΩΝ
«Τι θαυμάσιο βιβλίο», αναφώνησε ο Γερμανός ποιητής Κρίστιαν Γιόχαν Χάινριχ Χάϊνε (1797-1856) αφού διάβασε μια μόνο μέρα μερικές σελίδες. «Άπειρο και ευρύ σαν τον κόσμο, ριζωμένο μέσα στην άβυσσο της δημιουργίας και υψωμένο πάνω από τα μυστικά του ουρανού. Ανατολή και ηλιοβασίλεμα, υπόσχεση και εκπλήρωση, ζωή και θάνατος, όλο το δράμα της ανθρωπότητας, όλα μέσα σ’ αυτό το βιβλίο. Το φως του σαν τον ήλιο στην λαμπρότητά του, η απεραντοσύνη του σαν τα βάθη των ωκεανών, η ποικιλία του σαν τις ομορφιές της φύσεως».
Ο Άγγλος μαθηματικός Ισαάκ Νεύτωνας (1642-1727) είπε: «θεωρούμε ότι οι Γραφές του Θεού είναι η πιο εντυπωσιακή φιλοσοφία. Εγώ πάλι βρίσκω πιο βέβαιη αξιοπιστία μέσα στη Γραφή από κάθε άλλη κοσμική ιστορία.
Ο μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος Εμμάνουελ Κάντ (1724-1804) σχολιάζοντας τη Βίβλο έλεγε: «πιστεύω ότι η ύπαρξη της Αγίας Γραφής αποτελεί τη μεγαλύτερη ευεργεσία στο ανθρώπινο γένος. Κάθε προσπάθεια να υποτιμηθεί αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Ο ίδιος φιλόσοφος πρόσθεσε: «Η Βίβλος είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός μου, χωρίς αυτή θα ήμουν άθλιος και δυστυχής».
Ο μέγας απόστολος των εθνών Παύλος, έλεγε: «Άλλωστε δεν ντρέπομαι για το Ευαγγέλιο του Χριστού, γιατί είναι δύναμη Θεού για σωτηρία στον καθένα που πιστεύει, τόσο για τον Ιουδαίο αρχικά όσο και για τον Έλληνα.». (Ρωμαίους 1:16)
Το ευαγγέλιο λοιπόν δεν είναι ούτε παραμύθια ούτε φιλοσοφίες αλλά είναι δύναμη Θεού προς σωτηρία. Η Αγία Γραφή είναι το μήνυμα της αγάπης του Θεού προς όλους τους ανθρώπους όλων των εποχών. Είναι το σωτήριο φάρμακο για τη θεραπεία όλης της δυστυχίας και κακοδαιμονίας της ανθρωπότητας.
«Εάν μου ζητούσαν να υποδείξω ποιο είναι το πιο σίγουρο φάρμακο για την θεραπεία των βαθύτερων πόνων της ψυχής θα υποδείκνυα ανεπιφύλακτα το ευαγγέλιο», έλεγε ο διαπρεπής Άγγλος πρωθυπουργός Γουίλλιαμ Γκλάντστοουν (1809-1898).
Ο διάσημος Γερμανός καθηγητής Μαξ Μούλλερ (1823-1900), γλωσσολόγος και ερευνητής των θρησκειών της Ανατολής, συγκρίνοντας το ευαγγέλιο με όλες τις θρησκείες της Ανατολής γράφει: «Πώς να σας περιγράψω το τι βρήκα μέσα στο ευαγγέλιο. Για πολλά χρόνια δεν το διάβαζα και ήμουν προκατειλημμένος εναντίον του, προτού να το πάρω στα χέρια μου. Το φως, που τύφλωσε τον Παύλο προς την Δαμασκό δεν ήταν περισσότερο παράδοξο από εκείνο που έπεσε επάνω μου, όταν ανακάλυψα ότι μέσα στο ευαγγέλιο υπάρχει η πραγματοποίηση όλων των προσδοκιών του κόσμου, η ύψιστη τελειότητα της φιλοσοφίας, το κλειδί που εξηγεί όλες τις φαινομενικές αντιθέσεις του φυσικού και ηθικού σύμπαντος».
Ο δε διάσημος μαθηματικός και φιλόσοφος Μπλεζ Πασκαλ (1623-1662) έλεγε: «Εκτός του ευαγγελίου του Ιησού Χριστού δεν γνωρίζουμε ούτε τι είναι ζωή, ούτε τι είναι θάνατος. Δια τούτο χωρίς το ευαγγέλιο του οποίου το κύριο θέμα είναι ο Ιησούς Χριστός, δεν γνωρίζουμε τίποτε και δεν βλέπουμε παρά σκότος και σύγχυση στο χαρακτήρα του Θεού».
Η ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ
Υποθέστε ότι διαφορετικοί άνθρωποι, από διαφορετικές χώρες, από διαφορετικές εποχές, μέσα σε μια μακρά περίοδο 1600 ετών σας φέρνουν κομμάτια μαρμάρου διαφορετικών σχημάτων, τα οποία συναρμολογούμενα με επιμέλεια σας δίνουν ένα τέλειο άγαλμα. Ποιο θα ήταν το συμπέρασμα; Δεν θα συμπεραίνατε ότι κάποιος σοφός νους, ένας μεγάλος και πάνσοφος καλλιτέχνης κρύβεται πίσω από κάθε κομμάτι μαρμάρου; Η βίβλος λοιπόν αποτελείται από 66 διαφορετικά βιβλία γραμμένα σε διαφορετικές γλώσσες, από διαφορετικές χώρες, από διαφορετικές εποχές. Η συγγραφής της διάρκεσε 1600 χρόνια και συμμετείχαν πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι: ψαράδες, βοσκοί, βασιλιάδες, φιλόσοφοι, επιστήμονες κ.α. Παρ’ όλα αυτά όμως η Αγία Γραφή αποτελεί ένα θαύμα ενότητας θέματος και σκοπού! Αυτή η θαυμαστή ενότητα της Βίβλου είναι μια από τις πιο σπουδαίες αποδείξεις της θεοπνευστίας της.
Οι αλήθειες της Βίβλου είναι αμετάβλητες. Δεν παλιώνουν και δεν ξεπερνιούνται από το χρόνο ή την πρόοδο της επιστήμης. Ναι, η Βίβλος είναι ένα πολύ παλιό βιβλίο αλλά παραμένει πάντα επίκαιρο.
Ο Λόγος του ζωντανού Θεού είναι αναντικατάστατος όπως ο ήλιος. Κανείς δε σκέφτεται να αντικαταστήσει τον ήλιο με το αμυδρό φως ενός κεριού. Το ίδιο και η Βίβλος δεν μπορεί να αντικατασταθεί με την ατελή γνώση του ανθρώπου.
ΒΙΒΛΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ.
Συμφωνεί η Βίβλος με την επιστήμη ή διαφωνεί; Η ερώτηση επιδέχεται δύο απαντήσεις: μια θετική και μια αρνητική. Εξαρτάται από το τι εννοούμε με την λέξη επιστήμη. Αν εννοούμε τις διάφορες θεωρίες ή υποθέσεις τις οποίες ο ατελής ανθρώπινος νους συλλαμβάνει και τις οποίες εσφαλμένα ονομάζει επιστήμη, τότε η απάντηση είναι ένα κατηγορηματικό ΟΧΙ.
Η βίβλος δεν συμφωνεί με υποθέσεις που έχουν καταρριφθεί, γιατί αν συμφωνούσε με αυτές, τότε η συμφωνία της θα ήταν η απόδειξη της ανακρίβειάς της και της ατέλειάς της. Η θεοπνευστία της Αγίας Γραφής είναι φανερή μέσα από τον αποκλεισμό των πλατειά διαδεδομένων επιστημονικών πλανών της αρχαιότητας.
Η επιστήμη προοδεύει, βελτιώνεται, διορθώνει τα επιστημονικά σφάλματα. Η Βίβλος όμως είναι τέλεια, αυθεντική, αλάνθαστη, ιστορική. Συνεπώς είναι η ατέλεια της ανθρώπινης γνώσεως, που δημιουργεί την σύγκρουση μεταξύ της τέλειας Βίβλου και της ατελούς επιστήμης. Όσο προοδεύει η επιστήμη και τελειοποιείται, τόσο η εναρμόνιση της με την Βίβλο γίνεται πληρέστερη.
Μια επιστημονική εταιρεία διακήρυξε ότι θα έδινε ένα χρηματικό ποσό σαν αμοιβή σε εκείνον που θα μπορούσε να δείξει έστω και μια επιστημονική ανακρίβεια μέσα στη Βίβλο. Μεταξύ των πολλών που έγραψαν ήταν και μια νέα πτυχιούχος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Η νέα έγραψε ότι «η Βίβλος περιέχει επιστημονική ανακρίβεια ως προς τον καρπό του δέντρου που έφαγε ο Αδάμ. Επιστημονικώς αποδεικνύεται ότι ποτέ δεν καλλιεργήθηκε η μηλιά στην Μεσοποταμία. Επομένως, να η ανακρίβεια!!!
Η εταιρεία λοιπόν απάντησε ως εξής: «Συμφωνούμε ότι ποτέ δεν καλλιεργήθηκε η μηλιά στην περιοχή όπου τοποθετείται η Εδέμ, αλλά έχετε την καλοσύνη να μας πείτε σε πιο μέρος μέσα στη Βίβλο διαβάσατε ότι ο καρπός ήταν μήλο;» Η κοπέλα κατάλαβε την γκάφα της. Δεν το είχε διαβάσει μέσα στη Βίβλο αλλά της είχε μείνει η εντύπωση αυτή από τα παιδικά της χρόνια.
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ
Πολλοί νομίζουν ότι η Γραφή λέει: «πίστευε και μη ερεύνα». Όχι. Αυτό το απαίσιο ρητό δεν βρίσκεται μέσα στην Αγία Γραφή. Η Γραφή δεν μπορεί να λέει σε ένα μέρος «πλανάστε αν δεν γνωρίζεται τις Γραφές» και αλλού να λέει «πίστευε και μη ερεύνα», δηλαδή σε ένα μέρος να καυτηριάζει την άγνοια των Γραφών και σε άλλο να την καλλιεργεί.
Τότε ποιος το είπε αυτό; Το έλεγαν οι σκοταδιστές του Μεσαίωνα, όταν πουλούσαν τον παράδεισο για χρήματα. ‘Οταν κάποιος τους ρωτούσε «που λέει αυτό ή το άλλο;» η απάντηση ήταν «πίστευε και μη ερεύνα». Όμως η πίστη στην πλάνη είναι ανώφελη και απατηλή. Πρέπει να πιστεύεις στην αλήθεια. Και η αλήθεια είναι μόνο η Αγία Γραφή.
Μερικοί πάλι λένε: «Ό,τι κι αν πιστεύεις καλό είναι, αρκεί να το πιστεύεις ειλικρινά». Όχι, λάθος. Όσο ειλικρινής κι αν είναι η πίστη στην πλάνη δεν σε σώζει. Όπως δεν μπορεί ένας άρρωστος να αρπάξει ένα οποιοδήποτε φάρμακο να το πιεί και να περιμένει ότι θα γίνει καλά επειδή απλά το ήπιε με όρεξη. Μόνο η αλήθεια σώζει. Και ο Χριστός είπε: «Εγώ είμαι ο δρόμος, και η αλήθεια, και η ζωή». (Ιωάννης 14:6)
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ;
Ο γραπτός λόγος του Θεού δεν δόθηκε για τους θεολόγους. Ο Ιησούς Χριστός μιλούσε προς τους όχλους. Το ευαγγέλιο είναι το ψωμί της ψυχής. Το χρειάζονται όλοι. Γραμματισμένοι και αγράμματοι, γέροι και νέοι, πλούσιοι και φτωχοί, άνδρες και γυναίκες. «Μόνο το ευαγγέλιο μπορεί να σώσει το έθνος μας», διακήρυττε ο εθναπόστολος Αδαμάντιος Κοραής. Ο Ιησούς έδωσε μια μεγάλη υπόσχεση σε όποιον ακούει τον λόγο Του και πιστεύει σε Αυτόν: «έχει ζωή αιώνια και δεν πρόκειται να κριθεί, αλλά έχει κιόλας μεταβεί από το θάνατο στη ζωή». (Ιωάννης 5:24)
Είπαν οι σκοταδιστές που δεν ήθελαν να φωτιστεί ο κόσμος με το λόγο του Θεού: «Θέτοντας τις Γραφές στα χέρια του λαού, είναι σαν να δίνεις ένα δίκοπο μαχαίρι στα χέρια ενός μικρού παιδιού για να κόψει ψωμί». Λάθος φωνάζουν τα αποτελέσματα της μελέτης της Γραφής. Όσοι πήραν στα χέρια τους με σεβασμό την Αγία Γραφή και άρχισαν να διαβάζουν με προσοχή, το αποτέλεσμα ήταν να φωτιστούν, να αναγεννηθούν, η ζωή τους άλλαξε και έγιναν γνήσιοι και άγιοι χριστιανοί.
Η μελέτη του ευαγγελίου δεν καταστρέφει αλλά σώζει, φωτίζει και δεν σκοτίζει, οδηγεί στην αλήθεια και όχι στην πλάνη, ανοίγει τα μάτια του κόσμου και δεν τυφλώνει, αφυπνίζει και δεν κοιμίζει. Ένας απλός άνθρωπος με την Αγία Γραφή στην γλώσσα του, γνωρίζει περισσότερα πράγματα περί Θεού και Χριστού από ότι γνωρίζουν οι θεολόγοι χωρίς αυτήν.
Ένας μεγάλος πρωτοπόρος και υπερασπιστής της ανοικτής Βίβλου έλεγε: «Η αποστέρηση της Αγάς Γραφής από το λαό είναι ασυγχώρητη αμαρτία ενώ η διάδοση της Γραφής στη γλώσσα την απλή που μιλάει ο λαός είναι ιερό καθήκον κάθε θεολόγου και κάθε αναγεννημένου χριστιανού». Η μελέτη της Βίβλου δεν δημιουργεί αιρέσεις. Η άγνοιά της όμως οδηγεί σε πλάνες. Ο Ιησούς είπε: «Πλανιέστε, επειδή δεν γνωρίζετε τις γραφές ούτε τη δύναμη του Θεού.». (Ματθαίος 22:29)
Η ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ
Αυτό το μοναδικό και θαυμαστό βιβλίο που κυκλοφορεί σήμερα σε 1600 γλώσσες και διαλέκτους σε όλο τον κόσμο και σε εκατομμύρια αντίτυπα κάθε χρόνο είχε και έχει άσπονδούς εχθρούς που το πολέμησαν και το πολεμούν με λύσσα αλλά όμως έχει και μυριάδες μυριάδων αφοσιωμένους φίλους και ειλικρινείς μελετητές. Όποιοι πήραν στο χέρι τους αυτό το ανεκτίμητο δώρο του Θεού και το μελέτησαν με σεβασμό και αγάπη τους έκανε ευτυχείς, μεταμόρφωσε τη ζωή τους και τους έσωσε.
Υπήρξε σκληρή μάχη για τη Γραφή επί αιώνες. Προσπάθησαν να τη δέσουν, επειδή όμως ο λόγος του Θεού δεν δένεται, έσπασε τις αλυσίδες και άνοιξε τον δρόμο της δια μέσου των αιώνων προς όλα τα έθνη. Τους δύο τελευταίους αιώνες μάλιστα η Βίβλος πέρασε από το καμίνι της πιο ανήλεης και κακόπιστης κριτικής αλλά βγήκε νικήτρια. Βασιλείς και Πάπες την έκαψαν αλλά εκείνη βγήκε μέσα από τη στάχτη της δυνατή και αλώβητη.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η Αγία Γραφή είναι ο θεόπνευστος λόγος του Θεού. Με τακτική και σοβαρή μελέτη της Βίβλου κάθε άνθρωπος μπορεί να γνωρίσει τον αληθινό Θεό και τη σωτηρία που ο Χριστός προσφέρει. Η Βίβλος είναι η μοναδική πνευματική πυξίδα ασφαλούς και αλάνθαστου προσανατολισμού μέσα στη ζωή μας.
Καθώς λοιπόν τώρα αρχίζεις τη συστηματική μελέτη του Βιβλίου των βιβλίων σε συγχαίρουμε και σου ευχόμαστε κάθε ευλογία από το Θεό.
ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ
• Μελέτα προσεκτικά, τακτικά και με σεβασμό την Καινή Διαθήκη.
• Μελέτα χωρίς προκατάληψη για να σε φωτίσει ο Θεός.
• Να προσεύχεσαι και να ζήτας από το Θεό να σου αποκαλύψει την αλήθεια.
• Μην αφήνεις τη μελέτη της Καινής Διαθήκης όταν δυσκολεύεσαι να καταλάβεις. Να επιμένεις.
• Έχε τέλεια εμπιστοσύνη στο λόγο του Θεού. Έλεγχε κάθε διδασκαλία με Αυτόν σαν λυδία λίθο.
• Υπογράμμιζε εκείνα τα χωρία που σου κάνουν μεγάλη εντύπωση.
• Προσπάθησε να αποστηθίσεις τουλάχιστον ένα εδάφιο την ημέρα.
• Κάθε Κυριακή διάθετε περισσότερη ώρα για μελέτη της Καινής Διαθήκης, και αφιέρωνε την ημέρα αυτή στον Κύριο.
• Να διηγείσαι στους φίλους σου και στους συγγενείς σου τα θαυμάσια που ανακαλύπτεις μέσα στο λόγο του Θεού.
• Έχε πάντα μαζί σου την Καινή Διαθήκη.
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ
Κάποτε ένας άνθρωπος πήρε μια Καινή Διαθήκη κι άρχισε να την μελετά προσεκτικά. Αφού μελέτησε αρκετά, φώναξε την γυναίκα του και της είπε: «Γυναίκα, αν αυτό το βιβλίο είναι αληθινό, τότε εμείς είμαστε στην πλάνη». Συνέχισε όμως τη μελέτη του και ύστερα από λίγες μέρες ξαναφώναξε την γυναίκα του και της είπε: «Γυναίκα, αν αυτό το βιβλίο είναι αληθινό τότε εμείς είμαστε χαμένοι». Αλλά ευτυχώς που ο άνθρωπός αυτός συνέχισε τη μελέτη του και μετά από μερικές μέρες φώναξε πάλι την γυναίκα του και της είπε: «Γυναίκα αν αυτό το βιβλίο είναι αληθινό, τότε εμείς μπορούμε να σωθούμε».
Σε πολύ σύντομο χρόνο και οι δύο τους μετανόησαν, πίστεψαν στον Χριστό με όλη τους την καρδιά και σώθηκαν. Ευχόμαστε το ίδιο και για σένα αγαπητέ αναγνώστη.
Αν θέλεις πραγματικά να βοηθήσεις ένα φίλο σου να σωθεί, σύστησέ του να αρχίσει τη μελέτη της Καινής Διαθήκης.